Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /alt/home/webmaster.upsmbura/www/nalewki-domowe.pl/index.php on line 89
Domowe Nalewki

Ostatnio szukano:
nalewka, sk艂adniki, pomara艅cze, wi艣ni, wino, laska, zdrowia, butelki, alko, miodowa, kawowa, cytryn, pomara, Imbir, dere艅, cytryny, cytryna, wanili, p臋dy, wanilii, pestek, malin, porzecz, Fig, dereni贸wka, czosnek, 艣li, aronii, bez, aroni, dere, sk, wi, any偶贸wka, pieprzowa, czeresni, pieprz, agrest, JE, ananas, dzika, limonka, pomarancza, grejpfrut, kawa, migda艂, jab艂ka, mi贸d, koniak, porzeczki, czeresniowa, miodu, chmiel, gozdziki, jab艂ko, wina, cytry, cynamon, Kokos, aro, brzoskwinie, Go藕dzik, mandaryn, calvados, wi艣, szyszki, bakaliowa, mlecz, chrzan, wi艣n, orze, nektarynek, dzik, Go, any, mi, migda, jab, r贸偶, bzu, czosnku

Zapisz si do Biuletynu! (?)

Tagi podobne: z-miodem-i-cytryn%C3%84%C2%85

Te strony zawieraj tak縠 ten tag - :

Domowe nalewki

Alkohol od wieków towarzyszy ludzko艣ci w ró偶nej postaci. Jest to wino, piwo, wódka, podpiwek, nalewka domowa robiona z owoców lub zió艂. Przez wieki uwa偶ano, 偶e alkohol spo偶ywany w niewielkich ilo艣ciach jest zdrowy. Zreszt膮 równie偶 dzisiaj lekarze zalecaj膮 picie umiarkowanych ilo艣ci, szczególnie czerwonego wytrawnego wina jako 艣rodka reguluj膮cego poziom cholesterolu w organizmie cz艂owieka. Równie偶 mocniejsze alkohole, takie jak dobre gatunkowe wódki, whisky, bourbon, calvados i wiele innych rozpuszczaj膮 szkodliwe dla naszego zdrowia substancje i pozwalaj膮 cieszy膰 si臋 d艂ugim 偶yciem. Szczególne ...

Przepisy na Nalewki Domowe

Nalewka bakaliowa Nalewka czere艣niowa Nalewka czosnkowo-cytrynowo-miodowa Nalewka na grejpfrutach Nalewka jarz臋binowa Nalewka dereniówka Nalewka miodowa Nalew...

Linki

http://zdrowenalewki.pl http://alkohole-domowe.pl http://jan-okowita.pl...

Kontakt

...

Mapa Strony

Mapa Strony...

Nalewka na grejpfrutach

Nalewka na grejpfrutach Nale偶y przygotowa膰: - 1 du偶y dojrza艂y grejpfrut (bia艂y lub czerwony) - 1 s艂odk膮 pomara艅cz臋 lub wi臋ksz膮 mandarynk臋 - 450 g cukru - pó艂 laski wanilii - 500 ml wódki - 1000 ml spirytusu - 500 ml 藕ródlanej wody Sporz膮dzanie nalewki: Owoce dok艂adnie umy膰 i okroi膰 ze skórki bez tzw.bia艂ego mi膮偶szu (który daje zbyt du偶o goryczkowego smaku). Nast臋pnie z owoców wycisn膮膰 sok. Do wyparzonego wcze艣niej wrz膮tkiem s艂oja doda膰 pokrojone skórki, wyci艣ni臋ty sok, pokrojon膮 na drobno wanili臋. Cukie...

Nalewka dereni贸wka

Nalewka dereniówka to jedna z najsmaczniejszych nalewek. Ma dzia艂anie korzystne dla 偶o艂膮dka i ca艂ego przewodu pokarmowego poprzez swoje w艂a艣ciwo艣ci przeciwzapalne. Potrzebne sk艂adniki: 1 kg dojrza艂ych owoców derenia 0,5 kg cukru 1 litr spirytusu 0,5 litra wódki   Przygotowanie: Owoce nak艂u膰 drewnian膮 wyka艂aczk膮, w艂o偶y膰 do s艂oja i zala膰 spirytusem i wódk膮. Szczelnie zakr臋ci膰, potrz膮sn膮膰 i odstawi膰 w ciep艂e miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasi doda膰 cukier i odstawi膰 na 2 tygodnie. Nast臋pnie przefiltrowa膰 przez gaz臋 l...

Nalewka bakaliowa

Bardzo ciekawa nalewka o orientalnym smaku. Sk艂adniki: 250 g rodzynków 200 g suszonych lub w miar臋 mo偶liwo艣ci 艣wie偶ych fig klika go藕dzików 1 cm laski cynamonu lub wanilii 200 g daktyli 500 ml spirytusu 1000 ml wódki 250 g cukru 250 ml wody Przygotowanie: Owoce rozdrobni膰 no偶em, doda膰 go藕dziki i cynamon, w艂o偶y膰 do s艂oja i zala膰 alkoholem. Odstawi膰 w ciep艂e miejsce na 3 tygodnie. Po tym okresie doda膰 syrop cukrowy (250 g cukru rozpuszczone w 250 ml...

Nalewka czosnkowo-cytrynowo-miodowa

Zbawienna dla naszego zdrowia nalewka, polecana szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Wzmacnia si艂y obronne organizmu, obni偶a poziom cholesterolu i ci艣nienie t臋tnicze krwi. Dzia艂a odka偶aj膮co przy przezi臋bieniu, katarze.  Sk艂adniki: du偶a g艂ówka czosnku (koniecznie z polskich upraw, odradzamy u偶ywanie importowanego czosnku z Chin) dojrza艂a cytryna szklanka miodu (najlepiej lipowego lub gorczycowego) 0,7 litra spirytusu Przygotowanie: Czosnek pokroi膰 wraz z 艂upinami, cytryn臋 pokroi膰 w ósemk臋. Miód podgrza...

Nalewka czere艣niowa

Czere艣nie zawieraj膮 wiele cennych sk艂adników niezb臋dnych do pracy organizmu - oprócz witamin bezcenny pierwiastek potas.  Sk艂adniki: 1,5 kg dojrza艂ych czere艣ni 1 litr wódki kilka go藕dzików szczypta cukru waniliowego 2 szklanki cukru Przygotowanie: Czere艣nie dok艂adnie umy膰, pozbawi膰 ogonków. Po艂ow臋 z nich nalezy pozbawi膰 pestek, aby unikn膮膰 zbyt wysokiej zawarto艣ci tzw.kwasu pruskiego. W艂o偶y膰 do s艂oja, zala膰 wódk膮, zakr臋ci膰 i odstawi膰 na 1,5 miesi膮ca w ciep艂e i s艂on...

Nalewka miodowa

Smaczna, wzmacniaj膮ca nalewka polecana na ch艂odnie dni i przy przezi臋bieniach. U艂atwia trawienie, dzia艂a napotnie.   Sk艂adniki: 1 litr miodu wielokwiatowego lub lipowego otarta skórka z cytryny 3-4 plasterki korzenia imbiru 1 litr wódki 0,5 litra spirytusu   Przygotowanie: Miód doprowadzi膰 do stanu p艂ynnego (podgrzewaj膮c) i wla膰 do s艂oja. Doda膰 imbir, otart膮 skórk臋 cytryny (bez bia艂ego mi膮偶szu), zala膰 alkoholem. Wymiesza膰 i odstawi膰 w ciemne, ch艂odne miejsce na...

Nalewka kokosowa

Egzotyczna, tropikalna nalewka kokosowa b臋dzie doskona艂ym urozmaiceniem naszych domowych zapasów. Mo偶e by膰 podawana jako deser lub polewa do lodów. Sk艂adniki: 250 g wiórek kokosowych 2 puszki skondensowanego nies艂odzonego mleka (2 x 250 ml) szklanka mleka szklanka cukru 1/2 艂y偶eczki cukru waniliowego 500 ml czystej wódki 40 % Przygotowanie: Do garnka wla膰 zwyk艂e mlego, wsypa膰 wiórki i zagotowa膰 na bardzo ma艂ym ogniu ci膮gle mieszaj膮c. Nast臋pnie doda膰 mleko skondensowane i cukier. Dobrze wymiesza膰 i...

Nalewka mleczno-kawowa

Szczególnie lubiana przez p艂e膰 pi臋kn膮. Pyszna polewa do lodów waniliowych. Sk艂adniki: 4 puszki mleka skondensowanego nies艂odzonego du偶a 艂y偶ka kakao 2 艂y偶ki kawy rozpuszczalnej dobrej jako艣ci p艂aska 艂y偶eczka cukru waniliowego 2-3 szklanki cukru, w zale偶no艣ci od upodoba艅 0,7 litra spirytusu Przygotowanie: Mleko podgrza膰 na ma艂ym ogniu na tyle aby rozpu艣ci艂 si臋 cukier. Wsypa膰 kakao i kaw臋 i dobrze wymiesza膰 - najlepiej blenderem, gdy偶 kakao zbija si臋 w grudki. Po ostygni臋ciu doda膰 spiry...

Nalewka jarz臋binowa

Owoce jarz臋biny zawieraj膮 du偶o witaminy C. Dzia艂aj膮 reguluj膮co na prac臋 偶o艂膮dka i jelit, maj膮 w艂a艣ciwo艣ci 偶ó艂ciop臋dne i moczop臋dne. Sk艂adniki: 1 kg owoców jarz臋biny 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 200 g miodu 200 ml wody 1 cytryna Przygotowanie: Owoce nale偶y zmrozi膰 w zamra偶arce, aby straci艂y cierpko艣膰 ( lub zbiera膰 po pierwszych przymrozkach). Mo偶na je delikatnie podpiec w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez kilka minut. Tak przygotowane owoce w艂o偶y膰 do s艂oja i zala膰 al...

Galeria nalewek

W tej galerii zapraszamy Odwiedzaj膮cych nasz膮 stron臋 do umieszczania fotografii Pa艅stwa nalewek domowych. Zdj臋cia prosimy przesy艂a膰 na adres: sklep (at) zdrowenalewki.com.pl  ...

Butelki do nalewek

Nasz nalewki potrzebuj膮 godnej oprawy, aby poda膰 je na stó艂 czy te偶 podarowa膰 znajomym. Bardzo 艂adne butelki do nalewek mo偶na kupi膰 u Jana Okowity w sklepie internetowym http://zdrowenalewki.pl Butelki o nieregularnym kszta艂cie mo偶na obejrze膰 na You Tube ...

Nalewka jab艂kowa

Jab艂ka: Jab艂ka zawieraj膮 witaminy, pomagaj膮 w walce w infekcjami. Dodatkowo zawieraj膮  kwasy organiczne, które odkwaszaj膮 organizm, co jest szczególnie wa偶ne, gdy spo偶ywamy du偶o mi臋sa, t艂uszczu, jajek i pieczywa robionego na zakwasie. Picie nalewki jab艂kowej zwi臋ksza napi臋cie mi臋艣ni, w tym serca, co wzmacnia cia艂o i zapobiega zawa艂om. Ponadto jab艂kowy trunek poprawia wygl膮d skóry, w艂osów i paznokci. Przygotowanie: 1-1,5 kg jab艂ek przepu艣膰 przez...

Nalewka z szyszek chmielu

Potrzebne sk艂adniki: 50 g szyszek chmielu (najlepiej pó艂 na pó艂 chmiel aromatyczny i chmiel goryczkowy) 250 ml spirytusu 70%   Przygotowanie: Szyszki chmielu zalewamy spirytusem i odstawiamy na 7 dni. Nast臋pnie filtrujemy nalewk臋, zlewamy do butelki i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka dni. Pijemy 3 razy dziennie po 艂y偶eczce. Nalewka ta dzia艂a uspokajaj膮co, oczyszczaj膮co na p艂uca, zmniejsza nadmiern膮 fermentacj臋 w jelitach prz...

Nalewka chrzanowa

Bardzo prosta w przygotowaniu, wzmacnia organizm i poprawia prac臋 mi臋艣nia sercowego. Przygotowanie: Zetrze膰 na tarce tak膮 ilo艣膰 chrzanu, aby otrzyma膰 oko艂o jedn膮 szklank臋. Zala膰 na 12 godzin 250 ml przegotowanej wody.  Nast臋pnie doda膰 250 ml spirytusu 90% i odstawi膰 w ciemne miejsce na 2 tygodnie, codziennie wstrz膮saj膮c s艂ojem. Po tym czasie przefiltrowa膰 i zla膰 do butelki. Ponownie odstawi膰 na miesi膮c. Pi膰 po 20 ml przed snem....

Ja艂owc贸wka

Ta nalewka doda nam si艂 i energii !  Nale偶y zebra膰 litr nasion ja艂owca - mo偶na dojrza艂e wymiesza膰 z mniej dojrza艂ymi.  W szklanym s艂oju nasiona zala膰 1 litrem 45% wódki i odstawi膰 w ciep艂e, nas艂onecznione miejsce na 2 miesi膮ce. Nast臋pnie przefiltrowa膰 przez s膮czki filtracyjne (mo偶na je naby膰 w dobrej cenie w naszym sklepie ) i przela膰 do szczelnie zamykanych butelek. Odstawi膰 w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie, a potem pi膰 codziennie po 20 ml. Mo偶na te偶 ni膮 naciera膰 o...

Nalewka agrestowa

Owoce agrestu zawieraj膮 wiele cennych witamin - A,B,C,P oraz s膮 bogate w 偶elazo, mied藕 i 艂atwo przyswajalny fosfor.   Sk艂adniki: 1 kg dojrza艂ego agrestu bia艂ego lub czerwonego 500 g cukru 1 laska wanilii 膰wier膰 korzenia imbiru 1 litr wódki 50 %   Przygotowanie:   Umyty agrest drobno posieka膰 lub zmia偶d偶y膰 i w艂o偶y膰 do s艂oja. Doda膰 pozosta艂e sk艂adniki,...

Nalewka pieprzowa

Bardzo prosta w przygotowaniu nalewka pieprzowa oczyszcza krew i pobudza apetyt. Sk艂adniki: 10 g czarnego pieprzu w ziarnach 500 ml spirytusu 500 ml wódki 40% 1 szklanka cukru 1 szklanka wody Przygotowanie: Pieprz ut艂uc w mo藕dzierzu, wsypa膰 do s艂oja, wla膰 spirytus i wódk臋 i odstawi膰 w ciep艂e miejsce na 3 tygodnie, codziennie ...

Nalewka ze 艣wierka

Sk艂adniki: m艂ode 艣wie偶o rozwini臋te p臋dy 艣wierka 5 czarnych owoców ja艂owca k艂膮cze tataraku 0,75 litra bia艂ego pó艂s艂odkiego wina syrop cukrowy - 0,5 kg br膮zowego cukru + 0,25 l wody   艢wierk, ja艂owiec i tatarak zala膰 winem i odstawi膰 w ciep艂e nas艂onecznione miejsce na 2 tygodnie. Nast臋pnie doda膰 syrop cukrowy, przefiltrowa膰 i zla膰 ...

Nalewka z czarnej porzeczki

Owoce czarnej porzeczki zawieraj膮 witaminy B,C,P, prowitamin臋 A, magnez i bor, a ponadto kwasy organiczne, sole mineralne, garbniki i rutyn臋. Nalewka z tych owoców ma dzia艂anie wykrztu艣ne pomocne przy nie偶ycie górnych dróg oddechowych. Jest tak偶e pomocna przy problemach z trawieniem. Sk艂adniki: 500 g dojrza艂ych owoców czarnej porzeczki 0,75 l bia艂ej wódki o mocy 50% 0,5 litra syropu cukrowego przygotowanego z 500 g cukru   Owoce zamrozi膰, a nast臋pnie wsypa膰 d...

Nalewka z kwiat贸w czarnego bzu

300 g kwiatów czarnego bzu3,5 litra wody200 sztuk li艣ci wi艣ni1 litr spirytusu2 kg cukru50 g kwasku cytrynowegoKwiaty bzu zagotowa膰 z li艣膰mi wi艣ni. Odcedzi膰, ostudzi膰 i doda膰 2 kg cukru. Dok艂adnie wymiesza膰. Nast臋pnie doda膰 1 litr spirytusu i kwasek cytrynowy. Wymiesza膰 i zla膰 do butelek. Odstawi膰 na minimum 2 miesi膮ce w ch艂odne zaciemnione miejsce. Najlepsza jest po roku le偶akowania....

Likier angielski

Sk艂adniki: 4 dojrza艂e pomara艅cze 3 cytryny laska cynamonu laska wanilii 4-5 go藕dzików 1 kg cukru bia艂ego lub trzcinowego (ciekawszy smak) 1 l spirytusu   Wykonanie: Owoce sparzy膰 wrz膮tkiem, osuszy膰 艣ciereczk膮, nak艂u膰 widelcem i w艂o偶y膰 do du偶ego s艂oja. Doda膰 cynamon, wanili臋 i go藕dziki i zala膰 s...

Amaretto

Sk艂adniki: - 70 pestek moreli - 1/2 kg cukru -0,4 kg cukru - 150 ml mleka - litr wódki    Przygotowanie: Pestki posieka膰 na drobno, zala膰 wódk膮 i odstawi膰 w szczelnie zamkni臋tym naczyniu na miesi膮c w ciemne miejsce. Po tym czasie zagotowa膰 mleko i gor膮ce dola膰 do nalewki. Zamkn膮膰 i odstawi膰 na 2 tygodnie, codziennie kilkakrotnie potrz膮saj膮c naczyniem. Po tym czasie przefiltrowa膰 przez s膮czki filtracyjne i rozla膰 do szczelnie za...

Nalewka ananasowa wykwintna

Sk艂adniki:   1 litr 艣wie偶o wyci艣nietego soku z ananasa 50 ml miodu lipowego lub wielkwiatowego 0,3 kg cukru 艂y偶ka p艂atków migda艂owych 2 ziarenka ziela angielskiego 1,3 litra spirytusu 70%     Przygotowanie:   Do g膮siorka wla膰 sok, doda膰 spirytus, migda艂y i ziele angielskie. Post...

Nalewka any偶owa

Skadniki: 100 ml suszonych nasion any偶u (mo偶na je kupi膰 w naszym sklepie) skórka ze 艣redniej dojrza艂ej cytryny kilka nasion go藕dzika 1 cm laski cynamonu  litr wódki 45% Przygotowanie: Wyparzy膰 cytryn臋 i cieniutko obra膰 ze skórki (unikaj膮c bia艂ych cz臋艣ci). Poci膮膰 w kostk臋 i wrzuci膰 do g膮siorka. Doda膰 nasiona any偶u, go藕dziki i cynamon. Zala膰 alkoholem i odstawi膰 w ciep艂e miejsce na miesi膮c, co 2-3 dni ...

Nalewka aroniowa wytrawna

Sk艂adniki: 1 szklanka dojrza艂ych owoców aronii 50 ml miodu lipowego lub wielokwiatowego 1 szklanka wody (nisko zmineralizowanej) 250 ml spirytusu 95% 250 wódki 40%   Przygotowanie:   Owoce aronii zawin膮膰 w gaz臋 lub lnian膮 艣ciereczk臋, zawi膮za膰 mocno nitk膮. Do s艂oja wla膰 spirytus i zawiesi膰 przygotowany woreczek nad powierzchni膮 spirytusu. S艂ój szczelnie zamkn膮膰 i odstawi膰 w ciep艂e miejsce. W ten sposób nast膮pi maceracja owoców oparami alkoholu. Po miesi膮cu wor...

Nalewka bor贸wkowa

Sk艂adniki: 1 kg dojrza艂ych owoców bórówki czerwonej (brusznica) 0,5 kg cukru (lub miodu) 1 litr wody 1 litr spirytusu   Przygotowanie: Owoce borówki umy膰 i osuszy膰. W艂o偶y膰 do s艂oja lekko ugniataj膮c i zala膰 spirytusem. Szczelnie zamkn膮膰 i odstawi膰 w ciep艂e, nas艂onecznione miejsce (niektórzy trzymaj膮 latem takie s...

Nalewka brzoskwiniowa

Sk艂adniki:   2 kg bardzo dojrza艂ych brzoskwi艅 (nektarynek) 0,5 kg cukru 100 g miodu wielokwiatowego 5-6 go藕dzików, opcjonalnie szczypta cukru waniliowego 700 ml spirytusu 0,5 litra wody Przygotowanie: Owoce umy膰, osuszy膰 i pokroi膰 w 膰wiartki. Zostawi膰 12 pestek, które nale偶y wyd艂uba膰 z 艂upiny. Brzoskwinie, miód, go藕dziki i 艣rodki pestek wrzuci膰 do s...

Polityka cookies

Polityka plików „cookies" Niniejsza Polityka dotyczy plików "cookies" i odnosi si臋 do stron internetowych, których operatorem jest strona internetowa www.nalewki-domowe.pl, dost臋pna pod adresem http://www.nalewki-domowe.pl (zwanych dalej: „stronami internetowymi"). Czym s膮 pliki "cookie"? Poprzez pliki „cookies" nale偶y rozumie膰 dane informatyczne, w szczególno艣ci pliki tekstowe, przechowywane w urz膮dzeniach ko艅cowych u偶ytkowników przeznaczone do korzystania ze stron internetowych. Pliki te pozwalaj膮 rozpozna膰 urz膮dzenie u偶ytkownika i odpowiednio wy艣wietli膰 stron臋 internetow膮...
Domowe Nalewki